Kerékpár szerelés

Ha szülők vagyunk, és emellett biciklisták is, igen nagy az esélye annak, hogy gyermekeink is sokat bicikliznek. Ez esetben azzal is tisztában vagyunk, hogy a kerékpárok – különösen a vakmerőbb gyerekeké – időről időre szerelésre szorulnak. Bármikor tönkremehet vagy elveszhet egy-egy alkatrész és tartozék, hiszen a gyakori igénybevétel, az óvatlan használat vagy a kihívást jelentő útviszonyok egyetlen bringát sem kímélnek. De nem kell azonnal az első műhelyig rohannunk egy esetleges meghibásodás esetén, ha legalább alapfokon konyítunk a kerékpárszereléshez. Ez a tudás nemcsak a szokásos tavaszi-téli szervizelést könnyíti meg, hanem akkor roppant hasznos, ha iskolába menet vagy a nyári túrázás közben lerobban a gyerek alatt a járgány. Ha kell is hozzá némi affinitás és szaktudás, azért a bicikliszerelés, legalábbis alapfokon, nem atomfizika, bátran hozzáláthatunk mi magunk is. Vegyük sorra a tudnivalókat!

  • A gyerekbiciklikkel kapcsolatban felmerülő problémák egy jókora halmaza a kerekeket érinti. Ez leginkább azért van, mert a gyerekek kevésbé fegyelmezettek, számukra a padka nem jelent akadályt, és a kátyúkat sem kerülgetik olyan szorgalmasan, mint a szüleik. Ennek eredménye lehet a lötyögő kerék. Ellenőrizzük, hogy nem lazult-e ki a kerékanya vagy a patentszár, és ha igen, húzzuk meg. Ugyancsak gyakori meghibásodás a leeresztő kerék. Ha gyorsan és hirtelen történik, akkor biztos, hogy defektről van szó, amit okozhat tüske, üvegszilánk, vagy bármilyen éles, hegyes tárgy, de egy gyors belsőcserével könnyen és egyszerűen orvosolhatunk.
  • Nincs olyan szülő a világon, aki ne kapna frászt, ha a gyerek biciklijén nem fog rendesen a fék, hiszen senki nem bírja idegekkel a kicsik féktelen száguldását. Az egyszerűbb szerkezetek beállítását otthon is elvégezhetjük, sőt a rendszeres karbantartásuk is erősen ajánlott. Avatottabb kezek a fékpofa vagy a bowden cseréjével is elboldogulnak.
  • Lazának lenni menő, de ha ez a lazaság a bringaláncot érinti, és emiatt leesik, akkor az a bringa nem megy sehova. A láncot szerencsére saját kezűleg is feszesebbre húzhatjuk mindössze pár lépésben, szükség esetén pedig egy láncszemet is eltávolíthatunk belőle. Ahogy a túl laza, úgy a túl feszes lánc is okozhat problémát biciklizés közben. Ha pedig a lánc simán csak akad, vagy szokatlan hangot hallat, rendszerint azt jelzi, hogy ideje megolajozni.
  • A kormánnyal kapcsolatos legáltalánosabb probléma, hogy elmozdul a helyéről. Ilyenkor nincs más teendőnk, mint ellenőrizni és szükség esetén megerősíteni a rögzítést. Ugyanez vonatkozik a nyeregre és a pedálokra is.

A kisebb, komolyabb szakértelmet nem igénylő javításokat tehát mi magunk is elvégezhetjük otthon, persze csak kellő szakértelem és a megfelelő szerszámok, eszközök birtokában. Ezzel pénzt és időt takarítunk meg, nem utolsósorban pedig a gyerekeknek is megtaníthatjuk a kerékpárjavítás alapjait. Akár egy csöpp futóbicikli kerekét kell megerősíteni, akár egy népszerű Csepel gyerekbicikli lánca szorul némi igazításra, bátran oldjuk meg a feladatot mi magunk!