Gyerek biciklik beállítása, karbantartása, ellenőrzése

Gyermekünk biztonságáért bármit megtennénk. Sem időt, sem energiát nem spórolunk azon, hogy csemeténket minden körülmény között a legnagyobb biztonságban tudjuk.
Mindegy, hogy még velünk indul útnak vagy egyes egyedül tekeri körbe a tereket, a mi felelősségünk, hogy imádott gyerek biciklije a lehető legjobb állapotban legyen.

Vezesd rá játékos formában a rendszeres kerékpár-ellenőrzésre!

Szülőként érdemes gyakran ellenőriznünk otthon is, hogy nem lötyög-e a gyerek bicikli kormánya, megfelelő-e a keréknyomása, jól be van-e állítva az ülése és azt is nekünk kell tüzetesebben szemügyre vennünk, hogy a bringa fékkarjai behúzhatóak-e egészen a kormányrúdig.
Nem elvárható a gyerkőctől, hogy mindezekre odafigyeljen, így ameddig oda nem nő, és meg nem tanulja, hogy ezeket jó minden tekerés előtt csekkolnia, addig helyette nekünk kell elvégeznünk ezeket a néhány percet igénybe vevő ellenőrzéseket.
Ha szeretnénk minél előbb megtanítani neki, hogy ne csak az általános közlekedési szabályokra figyeljen, hanem ezekre is, jó, ha az ellenőrzést vele együtt végezzük.
Mutassuk meg neki, miképp kell beállítani az ülést, meghúzni egy-egy kisebb csavart, ellenőrizni a keréknyomást! Eleinte vezessük rá játékos formában, azért, hogy a későbbiekben ezek magától értetődő dolgokként rögzüljenek benne!

Ezeket otthon is ellenőrizheted a gyerek biciklin:

 • guminyomás
  Érdemes 1-2 hetente megejteni. A mozdulat tulajdonképpen begyakorolható, és egy idő után, ha ujjainkkal nyomjuk össze a kerékpárgumit, érezni fogjuk a különbséget egy leeresztett és egy megfelelően felpumpált gumi között.
 • fékek állapota
  Húzzuk be fékkart a kormányig, mert ebből sok minden kiderülhet. Ha valami rendellenességet tapasztalunk, érdemes felkeresnünk egy szervizt, ahol egy szempillantás alatt beállítják a fékeket. Azonban legyünk óvatosak, hiszen az apróbb gyerekkezek másképp érik el a fékeket, ezért, ha úgy látjuk, gyermekünknek nehézséget okoz a fék teljes behúzása, kérjük meg a szerelőt, hogy csökkentse a fékkar elérési távolságát.
 • nyereg beállítása
  Azért, hogy optimálisan és kényelmesen használhassa a bicajt a gyerkőc, fontos, hogy a nyereg megfelelően legyen beállítva. Gyerek futóbicikliknél gyakran megesik, hogy nem ér le a gyerek lába, amit a szülő általában azzal próbál orvosolni, hogy a nyerget a legalacsonyabb állásba állítja. Mindezekhez jó tudni, hogy minden vázfelépítés más és más, ezért nem biztos, hogy ezzel fogjuk megoldani a problémát.
 • csavarok és anyák
  Ha minden csavar megfelelően van meghúzva, ott nagy gond nem lehet. Olyankor nem lötyög a kormány, nem mozog az ülés és, ha a gyerek bicikli 12 colos, a pótkerekek is biztosan